Nieuws

Ministerie eist controle galerijflats

DEN HAAG
Bij galerijflats die zijn gebouwd voor 1975 moeten alle galerijvloeren worden gecontroleerd op veiligheid. Het gaat om ongeveer duizend galerijflats. De controles door de eigenaren moeten voor 1 juli 2017 gereed zijn. De gemeentes moeten toezicht houden op de controles. Dat maakte het ministerie voor Wonen dinsdag bekend.

inspectie galerijHet gaat om galerijvloeren die vastzitten aan de binnenvloeren van de woningen. Uit onderzoek is gebleken dat de wapening in de galerijvloer soms onvoldoende is of dat de bewapening is aangetast door corrosie. Vorig jaar bleek dat bij 60 procent van al 150 onderzochte flats de constructie veilig is. Bij het andere deel moesten maatregelen worden genomen.

In 2011 is bij een flat in Leeuwarden een galerijvloer bezweken. Sindsdien is bij veel soortgelijke galerijflats al vrijwillig onderzoek uitgevoerd naar de galerijvloeren en balkons. Nog niet alle flatgebouwen zijn onderzocht. "Gezien de kans dat deze oude galerijvloeren uiteindelijk bezwijken, moet er op korte termijn actie worden ondernomen", zegt het ministerie.
Een deskundig advies- of ingenieursbureau moet de controle uitvoeren. Als de galerijvloeren niet voldoende sterk zijn, moet de flateigenaar in actie komen. Het ministerie adviseert om bij problemen met die vloeren ook de veiligheid van de balkons te bekijken.

Bron:Telegraaf

Antillenflat aangetast door roest

LEEUWARDEN
 De wapening van de constructie van de galerij op de vijfde etage van de Antillenflat in Leeuwarden is aangetast door roest. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vereniging van Eigenaars Antillenflat. Dat heeft wooncorporatie WoonFriesland woensdag laten weten.

De roest is over de volle breedte van deze galerij gevonden. Onder invloed hiervan bezweek de galerij vorige week maandag onder haar eigen gewicht. In de val sleurde deze alle onderliggende galerijen mee.

Uit de tussenevaluatie van het onderzoek, uitgevoerd door EconStruct BV, blijkt dat de constructie wel voldoet aan de huidige bouwvoorschriften. De oorzaak van de roestvorming wordt onderzocht en maakt onderdeel uit van het onderzoek naar de constructieve staat van de gehele flat. Dit onderzoek gaat zeker drie maanden duren, aldus de corporatie.